13 November 2013 Barista Cursus
Vandaag een cursus Barista Basics gevolgd in Yahava's Koffee Academy in Swan Valley.
We krijgen eerst een filmpje te zien. Er komt een mooie prachtige boom in zicht met grote groene bladeren en rode vruchten aan de takken, het lijken wel vuurrode besjes/kersen. Deze "kersen" worden met de hand geplukt.
Daarna worden de koffiebonen geschild en gewassen. Dan gedroogd, alles gebeurt machinaal.
Het plukken moet snel gebeuren omdat de "besjes" anders te rijp worden. De "besjes" worden gescheiden van de koffieboon door een ontpulpingsmachine.
Wanneer het zaad van het vruchtvlees is gescheiden wordt dit een een fermentatietank gestopt en het blijft er gedurende een nacht in.
Het fermenteren is een natuurlijk proces in de koffieboon, die de samenstelling verandert en uiteindelijk verantwoordelijk is voor smaak van de koffie. En daar draait alles om.
Na dit proces wordt de koffie nog een aantal keren gewassen, totdat er helder water uitstroomt.
Elke keer wordt de koffie weer opnieuw geselecteerd zodat bijna alle "foute" koffiebonen er uitgehaald worden.
Gary laat zien hoe de koffie wordt gebrand in het café van Yahava.
Je ruikt Yahava al op afstand. De aroma als je de parkeerplaats oprijdt is niet te weerstaan.
Dan gaat het echte werk beginnen en leert hij ons een uitstekende espresso te bereiden, daar komen we tenslotte voor.
We staan er met onze neus bovenop en Gary maakt er een grapje over,"zo dichtbij zijn ze nog nooit gekomen," hij stond helemaal in de hoek gedrukt.
Aan het werk nu.
Eerst maal je de koffie, dan doe je de juiste hoeveelheid koffie in het filter, je sluit het filter aan op de machine. Je drukt op de knop en klaar is Kees zou je denken, nee zo eenvoudig is het niet.
Als er niet de juiste hoeveelheid koffie in je filter zit en vooral wanneer het niet gelijk verdeeld is over het filterbakje, wordt de koffie bitter en niet te drinken. Het heeft ook te maken met het aantal seconden dat het water door het filter sijpelt, dit moet tussen de 25 en 30 seconden zijn.
Heel voornaam, voordat je begint met het hele proces, is dat de koffiemachine schoon is. Na elk kopje, even met water doorspoelen, ook zorgen dat het filterbakje altijd schoon is.
Dan laat hij zien hoe een zijdeachtig melkschuim tot stand komt.
En hij leert ons de kneepjes van het vak om patroontjes te maken op de koffie.
Dit is leuk, maar natuurlijk niet het voornaamste. Op de eerste plaats wil je een heerlijk geurend en smakelijke cappuccino of Latte en dan komt het patroontje pas in beeld.
Dat wordt nog heel veel oefenen.
Ik heb ontzettend genoten, het was een leerzame dag.
2 opmerkingen:
Carina, heel leuk beschreven en je bent nu een barista. Graag thuis veel laten zien wat je kunt. Ik hou veel van expresso. Gilbert
Heb zojuist jullie foto's bekeken, heel mooi!
Jullie hebben heel wat herinneringen opgeslagen...leuk om een klein stukje mee te lopen.
Liefs, Nelly.
Een reactie posten